Soldaten som äntligen fick rida över till den andra sidan

Ibland så upplever man saker som verkligen lämnar spår inom en. Så var det när jag mötte soldaten Erik som en dag stod utanför våran husvagn.

Allt började när vi åkte till Handöl och besökte ett monument som rests för att hedra de 600 soldater som hade lagts i en massgrav där år 1719. Jag måste erkänna att svensk historia aldrig intresserat mig speciellt mycket så det var utan någon som helst kännedom om historien bakom denna massgrav som vi… när vi nu ändå var där för att titta på vattenfallet, passade på att titta på på det där monumentet.

Redan på vägen dit så fick jag till mig att Peter skulle passa på att hjälpa över de själar som var fast där och inte kunde komma över till den andra sidan på egen hand. Vi blev dock lite överväldigade av alla mygg, knott och bromsar som var där så besöketet vid monumentet blev mycket hastigt innan vi med två mycket irriterade barn vände om och gick tillbaka till vattenfallet. Peter hade försökt föra över några andar men hade blivit så distraherad av flygfäna så han var tvungen att avbryta.

Både Peter och jag kände dock att ett nytt försök behövde göras och så bestämdes en ny dag då Peter skulle göra ett nytt försök och denna gång med Jan Atterhagen, en av våra elever från våra mediala utvecklingskurser. Dagen då det var dags så frågade Peter mig på morgonen om jag såg vad han såg utanför vår husvagn. Jag såg en man klädd i den uniform som karoliner hade och en svart hatt på huvudet. Jag började prata med honom och fick svaret att han hade kommit till oss för att säkerställa att Peter höll sitt löfte om att hjälpa honom och hans fränder.

Han gick där fram och tillbaka och när jag kikade mer omkring så såg jag också att han hade en häst med sig som stod vid vår bil och betade gräs. Det var ett sådant enormt vemod över dessa två och jag började fråga soldaten lite om hans öde.

Han hetter Erik (Eirik) och var ifrån Sveg. Han hade bott där med sin mor och syster, då hans far dött i strid. Vid 15 års ålder hade även Erik tagit tjänst som soldat. Han var bland annat kurir då han var bra på att rida. Han hade ridit med den trupp med soldater som skulle inta Trondheim, men som senare fick vända hemåt igen på grund av den svenska kungens död.

Hemfärden tillbaka till Sverige hade blivit en katastrof. De skulle ta sig över fjället mitt i vintern och under en snöstorm vilket slutade med att 3000 man frös ihjäl på fjället. Några av dessa soldater kom dock ner till Handöl, men lyckan var kort då även många av dessa män dog.

Erik visade mig sina ben som var alldeles svartfrysta. Vilken smärta och vilket lidande den mannen hade uthärdat innan han dog går inte att föreställa sig. Han var dock en av dessa män som senare lades i massgraven vid Handöl och där hade hans själ sedan stannat.

Att själar inte går över till den andra sidan är inget ovanligt och framför allt när det kommer till den här typer av katastrofer där själarna plågas så fruktansvärt och kämpar så hårt för att få komma hem igen så blir det lätt att de missar sin egen död och därmed också missar att gå över till den andra sidan när öppningen finns. Det var heller inte bara människor utan även häst- och kosjälar som behövde hjälp med att komma över till den andra sidan.

Erik stod nu där och önskade så mycket hjälp med att få komma över till den andra sidan. Han förundrades lite över hur vi bodde och hur mycket bekvämare det var för oss än det hade varit när han levde. Han tyckte jag var en händig kvinna som satt och stickade och det gjorde mig till en bra hustru, en sådan man kan sköta en gård tillsammans med.

Han hade själv inte haft chansen att gifta sig och vad som hände med hans mor och syster visste han inte heller, för när han efter sin död försökte hitta dem så fanns de inte kvar på gården där han växt upp.

Så var det dags att åka iväg till Handöl och Erik satte upp på sin häst och så började en förunderlig resa. Hela vägen när vi åkte så såg jag hur Erik red precis intill vår bil. Det var verkligen en häktig syn att se soldaten och hans häst färdas så snabbt.

Jag skulle ta hand om barnen medan Peter och Jan tog hand om att föra över andarna så jag sa hejdå till Erik och där skildes våra vägar. Ett par timmar senare när alla var redo att åka hem igen så kände jag ett litet vemod. Jag frågade efter Erik och hans häst och såg då bara långt bakom mig dem två. Det var tydligt att de nu var över till den andra sidan. Hästen stegrade sig och så red han bort och försvann. Äntligen hade de kommit rätt.

Jag började efter denna händelse att läsa på om vad som hade hänt med dessa soldater och varför de egentligen var där på fjället mitt i vintern. En mycket intressant historia visade det sig vara, som också fick mig att tänka på det som händer nu i Ukraina. Tänk så historier kan påminna om varandra och tänk att det liksom då 1719 än idag är så enormt många soldater som dör… och jag undrar hur många av dem som kommer behöva hjälp över till den andra sidan?

Jag tackar Erik för ett intressant möte och hoppas verkligen att han nu kan gå vidare och snart få ett nytt liv igen… ett mer stillsamt liv denna gång som ger honom mer av kärlek och mindre av strid. Vem vet… vi kanske stöter på varandra en dag igen, för på något vis så saknar jag honom, det är inte var dag man kör ikapp med en karolin.

Kram

Rosemarie – Völvans väg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: